Fattoria Moretto ligger i italienska regionen Emilia Romagna, hemvist för druvan lambrusco grasparossa och här producerar familjen Altariva viner med tillägget ”från Castelvetro” sedan tre generationer. Druvorna odlas ekologiskt och växer på en jordmån av kalksten och lera ett par hundra meter över havet, med gynnsamma lägen där vind ger svalka och håller vingården i bra skick. Bröderna Fausto och Fabio Altariva är främst kända för sin röda, pärlande lambrusco i olika versioner och stilar. Här kommer nu vinet Sbiadí – en lambrusco rosé. Sbiadí har inte stått på vinscenen på ett tag, men dök upp på nytt lagom till den italienska vinmässan Vinitaly 2022, nu i en ny snygg kostym. I produktionen pressas druvorna direkt och skalen avskiljs, men hinner sätta en fin rosa färgton på vinet. Den läckert pärlande stilen tillverkas sedan genom att det framtagna vinet får jäsa en andra gång, i detta fall på temperaturkontrollerade trycktankar av rostfritt stål, enligt vad som kallas Charmat-metoden. Vinet vilar på jästfällningen under sex månaders tid och buteljeras sedan ofiltrerat. Sockerhalten i vinet ligger på tre gram per liter, vilket innebär en torr stil.