Alentejo täcker omkring en tredjedel av Portugal och det har hänt massor i denna region sedan Portugal gick med i EU. Tidigare var vinerna ofta enkla och rustika. Nu kan man hitta både röda och vita ljuvliga viner med både elegans och finess, men även kraftfulla lagringsdugliga viner. Baga är en spännande druva som ibland jämförs med Nebbiolo. Bären är små med tjockt skal som ger både färg och tanniner. Typisk karaktär på vin av druvan är fyllighet med mörk frukt, hög syra och tuffa tanniner som helst ska lagras ett antal år före konsumtion. Vanligtvis hittar man denna druva i regionen Bairrada, men i Alentejo är det varmare och druvan har därför lättare att mogna fullt ut. Druvorna till detta vin skördas för hand och vid ankomst till källaren sker varsam, manuell selektering vid ett sorteringsbord. Blad och omogna eller dåliga druvor tas bort. Ett bra år går denna sortering fort, men ett komplicerat år kan processen vara mycket tidskrävande och kräva många medarbetare, eftersom det måste gå snabbt. Därefter separerar man druvorna från stjälkarna före jäsning. När vinet jäst ut får det ligga ytterligare 30 dagar med skalmaceration för att utvinna mer smak och karaktär från skalen. Endast naturlig jäst används under jäsningsprocessen. Jämfört med traditionell baga från Bairrada är baga från Fitapreta, med vinmakaren António Maçanita bakom rodret, ”same, same but different”. Hög syra, absolut. Tanniner, absolut, men mjuka och silkiga. Lagringsdugligt, absolut, men även perfekt drickbart redan nu.
Smak
Stor doft av mörka plommon, tobak och en fin kryddighet. Vinet är elegant, friskt och fruktigt med en stor smakrikedom. Karaktär av bigarråer, plommon, söt lakrits och en angenäm kryddighet i avslutet.
Produktdetaljer
Fitapreta
9012201
Logga in för att se priset
6
Flaska 750ml
15600301740586
12%
Logga in för att se lagerstatus
Europa > Portugal
2022
100% baga