Frågar vi vinmakare Charles Smith är det inga konstigheter att odla pinot noir på toppnivå i Washington State, i nordvästra hörnan av USA. Enligt Charles är läget utmärkt, breddgraden motsvarar Pommard i Bourgogne, klimatet är stabilt och jordmånen ypperlig. Med de förutsättningarna i ryggen har Charles satsat på vingården Golden West, den största planteringen någonsin av druvan i Washington State, enligt vinmakaren själv. Vingården började planteras 2017 inom appellationen Columbia Valley. Den hållbart odlade vingården ligger på gammal kalkstensgrund med inslag av sand och vulkanisk jordmån. Mikroklimatet jämnas ut av Columbia River och Charles beskriver platsen som en dold juvel. Här fanns tidigare ekologisk odling av ärtor och bönor och platsen var väl förberedd för vinstockar som tidigt har kunnat ge utmärkt frukt. Till det här vinet kommer 85 procent av druvorna från Golden West och resterande del kommer från vingården Evergreen, en ännu svalare plats med lite annorlunda jordmån som bidrar med tydlig mineralitet. I produktionen används 30 procent hela klasar, jäsningen sker med hjälp av den naturliga jästen och vinet lagras 10 månader på franska barriquer, varav 5 procent är nya. Tillverkningen premierar fruktighet som känns härligt syrlig i kombination med bra struktur.