Ekologisk
Bröderna Tomassetti producerar vin i Le Marche, strax norr om Ancona vid den italienska ostkusten. Odlingarna är ekologiska och siktet är inställt på att producera terroirdrivna och ursprungstypiska viner med en naturlig hållning och stor respekt för både vingård och druvmaterial. Tomassetti äger och hyr vingårdsmark om totalt fyra hektar. Till största delen ligger odlingarna på 110 till 120 meters höjd, rankorna växer på en jordmån av kalksten och lera och närheten till havet inverkar positivt. Med vinet Renudo presenterar Tomassetti sin version av en slank, läskande och lättdrucken beaujolais – brödernas egen jämförelse – med kolsyrejäsning som produktionsmetod. Druvan är sangiovese från gamla stockar, i det här fallet med 40 års ålder. Namnet Renudo syftar på Kejsarens nya kläder, druvan går i det här fallet naken då vinet tillverkas helt utan tillsatser. Den totala mängden svavel är därmed låg, kring 30 mg per liter. Naturlig jäst används i vinmakningen och jäsningsprocessen tar cirka tre veckor. Därefter får vinet vila på ståltank för att sätta sig och det lagras slutligen på glasfibertank under cirka fem månaders tid. Vinet buteljeras ofiltrerat. ”Visst är det ett rött vin på sangiovese, men personligheten ligger egentligen närmare ett vitt vin i röda kläder”, säger Andrea Tomassetti.
Smak
Vinet har bäriga toner av körsbär, mogen röd frukt och viss krydda, i en ung och fruktig stil där druvan får dominera. Tanninerna är mjuka och balanser är på plats. Renudo är ett lättdrucket, fräscht och inbjudande vin som du gärna serverar lite svalare, kring 14 till 16 grader, och dricker i stora kupor. I matväg passar ljust kött, vit fisk, kallskuret och vegetariskt helt perfekt.
Produktdetaljer
Tomassetti
5848101
Logga in för att se priset
12
Flaska 750ml
27350093822766
12%
Logga in för att se lagerstatus
Europa > Italien
2021
100% sangiovese