Druvorna skördas för hand och transporteras i små korgar till vineriet. Man är noga med att skörda respektive druva vid optimal mognad eftersom målet är ett riktigt bra basvin som ska klara lång jäsningstid på flaska.
Druvorna pressas lätt för att få ut den första musten som förs över för jäsning i rostfria tankar. Detta sker alltid i separata tankar, beroende på druva.
Efter jäsning buteljeras vinet för att jäsa en andra gång med hjälp av en skvätt vin uppblandad med jäst och socker (liqueur de tirage). I källaren hos Alta Alella får denna cava ligga minst 42 månaders på sin jästfällning innan degorgering. Vinet är klassat som en Brut Nature vilket innebär att inget socker är tillsatt.
Detta vin har också den relativt nya klassificeringen Cava de Guarda Superior. För att få sätta den beteckningen på flaskan måste lagringen överskrida 18 månader. Dessutom måste druvorna komma från minst 10 år gamla stockar och flaskan ska vara märkt med årgång. Från 2025 ska vinet vara ekologiskt certifierat för att få benämningen Cava de Guarda Superior vilket detta vin redan är.